In complicata lume a micilor intreprinzatori, unde firma de contabilitate detine un rol esential, miturile, asa-zisele ”legende urbane”, aproape ca s-au integrat in peisaj. Prezenta li se datoreaza perceptiei denaturate pe care publicul, insuficient informat, o are vis-a-vis de pornirea unui business.
Pentru multi, intrarea in afaceri echivaleaza cu o experienta incitanta, plina de satisfactii, cu potential financiar. Din pacate, astfel de ”legende” pot avea un impact negativ asupra rezultatelor economice, efectele fiind greu de remediat pana si de cei mai experimentati in servicii contabile.
Antreprenorii, in general titulari de IMM-uri, incurajati de ”vocile” neautorizate si fermecati de mirajul castigurilor imediate, ajung sa ia decizii pripite, adeseori fatale pentru bunul mers al propriilor companii.
Cu sprijinul echipei Biroul Contabil, firma contabilitate autorizata din Bucuresti, vom descoperi cateva dintre cele mai comune greseli ce ar trebui evitate de oricine se gandeste sa puna pe picioare o afacere:
- In sfarsit, scapam de sefi
Posibil sa fie vorba despre motivul cel mai frecvent mentionat printre micii intreprinzatori. De parca absenta sefului echivaleaza cu mai multa libertate sau garanteaza un succes colosal… Dar cum ramane cu stresul cauzat de clientii si de furnizorii insistenti?
Prea putini iau in calcul riscurile aferente investitiei de capital si asumarea unor responsabilitati ”full time”, ce nu suporta exceptii. Analizand in amanunt acest ”obiectiv”, se pare ca nu vom beneficia nici de mai multa libertate, nici nu vom fi mai putin stresati, dimpotriva.
- Putem profesa in domeniul care ne place
De multe ori, cine demareaza un business, incepe prin a-si urma pasiunile, care nu corespund neaparat cu pregatirea profesionala. Dar pe masura ce compania se dezvolta, intreprinzatorul se poate confrunta si cu misiuni total diferite de domeniul de activitate.
Spre exemplu, nu este nevoie sa deschidem propria firma contabilitate pentru a avea contact cu amortizarea mijloacelor fixe sau cu plata salariilor. Chiar si cel mai interesant domeniu se poate transforma intr-o ”mixtura” de sarcini complexe, despre care nu intotdeauna avem habar.
- Nu vom mai duce lipsa de bani
Diverse persoane, cand renunta la pozitia de angajat pentru a-si crea propriile afaceri, isi formeaza certe idei. Isi imagineaza si chiar spera ca noua pozitie, cea de patron, reprezinta solutia cea mai sigura, rapida si directa pentru a face un car de bani.
Insa cel mai adesea, succesul financiar nu se obtine de la o zi la alta. Pana la sacul cu bani, intreprinzatorii trebuie sa invete cum sa supravietuiasca pe piata, trecand printr-o serie de etape, in care durerile de cap si esecurile sunt la ordinea zilei.
- Ajunge o idee, restul vine de la sine
In calitate de fondatori, ne imaginam ca pentru a reusi, ajunge sa ne punem in aplicare ideile. Dar realitatea confirma ca din totalul companiilor inregistrate la Registrul Comertului, prea putine supravietuiesc pe piata in urmatorii 5 ani. Si nu din cauza lipsei de inspiratie.
Oricat ar fi de revolutionara, simpla idee devine insuficienta daca nu este insotita de un plan de afaceri ”consistent”, in construirea caruia, specialistul in servicii contabile are un rol determinant. De asemeni, mai este nevoie de perseverenta sa putem infrunta piedicile ce-ar putea ingreuna transformarea propriilor afaceri intr-un succes.
Oricare dintre convingerile precedente, destul de raspandite printre titularii de startup-uri, poate bloca cresterea companiilor. Insa toate aceste riscuri se reduc considerabil daca luam aminte de ”povetele” specialistilor de la Biroul Contabil, una dintre firmele de contabilitate Bucuresti pentru care primeaza interesul clientilor.