Mai nou, cine are de gand sa se lanseze in afaceri, apeleaza la firme care se ocupa chiar de… infiintari firme. De ce? Raspunsul este usor de intuit: pentru a reduce riscurile. Dar sa fie oare acest lucru o garantie? Pentru a elimina toate pericolele, este indeajuns sa colaborezi cu o echipa de specialisti?

Este destul de trist sa-ti vezi inchisa afacerea, chiar si cand pierderile materiale sunt minore. Uneori, astfel de lucruri se intampla tocmai din cauza lipsei de inspiratie. Poate pentru ca ai deschis afacerea gresita, la un moment nepotrivit si intr-o locatie fara potential.

biro-firm

Sa ajungi de la o intreprindere nou lansata, la una de succes, este cum ai traversa un drum accidentat, presarat cu mine. Insa daca vrei sa supravietuiesti, mai intai, cauta o firma specializata in servicii de infiintari firme. Apoi, fa tot posibilul sa eviti erorile ce ar putea sa-ti duca la faliment business-ul. Iata cateva dintre cele mai frecvent intalnite:

Lipsa planului de afaceri

Aparent, orice idee are sanse de reusita. Dar fara un plan de afaceri pus la punct, este destul de dificil sa-ti dai seama de fezabilitatea proiectului, sa identifici pericolele ori sa-ti faci o idee despre amploarea investitiei si sa-ti planifici bugetul. In acest sens, planul de afaceri este considerat un fel de garantie.

Punerea sa pe hartie pas cu pas te poate ajuta sa economisesti timp si mai ales bani, daca ai ghinionul ca ideea sa nu se dovedeasca a fi una predispusa succesului. In plus, daca ai nevoie de mai mult capital, iti cresc sansele sa obtii un imprumut bancar avantajos, lucru ce nu se intampla in absenta planului de afaceri.

Intrarea intr-un domeniu la care nu te pricepi

Visul multora care ne solicita pentru infiintari firme, este sa inceapa un business in care sa faca ce le place, fara sa se intrebe daca au vreo inclinatie sau nu spre respectivul sector. Este ca si cum unui gurmand ii vine ideea sa-si deschida un restaurant, fara sa aiba habar de gatit sau cel putin despre ce inseamna gestionarea unui local.

Expresia ”Fa ceea ce-ti place” suna destul de bine. Dar in realitate, trebuie sa recunoastem ca am intalnit destule persoane (posibil sa fi intalnit si tu cateva) care desi au o anumita pasiune, nu se pricep si nu au pregatirea necesara s-o puna in practica. Asadar, nu-ti fixa ca obiectiv in viata sa faci ce-ti place, ci ceea ce stii sa faci!

Ignorarea concurentei

Neglijarea competitorilor nu te va ajuta sa ajungi undeva sus cu afacerea ta. Ba mai mult, iti poate fi fatala. Sa presupunem ca recent, ai deschis o florarie si ti-ai fixat deja o lista cu preturi pentru fiecare serviciu prestat si produs vandut. Dar ai tinut oare cont ca nu departe de tine, se vand aceleasi aranjamente florale, la preturi sub cele pe care le practici?

Un alt aspect de care trebuie sa mai tii cont, se refera la gradul de saturatie al pietei. Degeaba ai un plan tau de afaceri fara cusur. Degeaba esti mai mult decat specializat in ceea ce faci, daca piata este acoperita pe acel domeniu si nu exista suficienti clienti potentiali incat sa-ti garanteze venituri sigure.

Printre planurile tale viitoare se numara si gasirea unui contabil care sa se ocupe de infiintari firme? Dar ti-ai facut macar o idee despre planul de afaceri? Retine ca demararea activitatii nu reprezinta un eveniment, ci un intreg proces, ce trebuie pregatit, etapa dupa etapa. Insa daca-ti faci timp sa cercetezi piata si sa-ti evaluezi riscurile, ai toate sansele sa reusesti.