De cate ori nu te-ai intrebat daca ai ales corect contabilul? Sau daca puteai gasi unul cu tarife mai mici, care iti ofera in schimb, servicii la fel de calitative?

Ipotetic vorbind, intotdeauna va exista un prestator de servicii contabile cu mai multa experienta decat cel pe care l-ai angajat deja sa se ocupe de chestiunile fiscale.

Si intotdeauna vei descoperi ca sunt si specialisti mai convenabili decat cel caruia i-ai incredintat ”hartogariile” afacerii tale, inca de la prima piatra de temelie.

In randurile urmatoare, iti propunem o lista orientativa cu intrebarile pe care sa ti le pui daca esti in cautare unui expert in servicii contabile:

Este persoana de care am nevoie?

Cand alegi specialistul care urmeaza sa tina evidenta contabila, nu o faci doar pentru ca il cunosti foarte bine sau pentru ca prietenii tai intreprinzatori ii sunt deja clienti.

Daca tii la afacerea pe care o conduci, daca vrei sa prospere, nu cauta neparat un amic, ci pe cineva cu studii de specialitate si cu suficienta experienta in abordarea problemelor fiscale care te intereseaza si vei vedea diferenta.

Exista o calificare, o autorizare?

Pentru multiple operatiuni cu care ai de-a face in mod curent (de exemplu, pentru tot ce tine de evidenta primara), nu este nevoie de cine stie ce specializare.

In jurul celor care profeseaza in sfera serviciilor contabile, apar diferite semne de intrebare. Desi nu toate operatiunile trebuie efectuate de cineva autorizat, este de preferat sa te opresti asupra ”candidatilor” care au toate competentele necesare.

my-srl_01

Oare imi permit serviciile?

Cand vine vorba despre bunul mers al afacerilor, se spune ca nu trebuie sa fii nici chiar ”mana larga”, dar nici sa te preocupe doar cum sa reduci ”avalansa” de costuri.

Nimeni nu zice sa nu economisesti. Insa dupa ce vei depasi primele obstacole de la infiintare, pentru ca activitatea ta sa mearga ca pe roate, ai nevoie langa tine de un specialist pregatit, poate mai ”scump”, dar pe care sa te poti baza.

Cine are mai multa experienta?

De regula, contabilii, fie ca lucreaza pe cont propriu, fie ca fac parte dintr-o firma de contabilitate, se orienteaza pe colaborarile cu intreprinderi din anumite sectoare de activitate.

Daca specialistul (sau respectiva firma) are deja clienti din acelasi domeniu (poate altul similar) cu buiness-ul tau, ”interventiile” sale vor fi mai operative, tocmai pentru ca nu mai trebuie sa se documenteze de cate ori ii prezinti vreo solicitare.

Este suficient de ”asigurat”?

Toata lumea greseste. O fac pana si profesionistii. Este ceva inevitabil in universul umanilor, insa de multe ori, nu poti risca sa comiti erori care pot ruina succesul afacerii tale.

Cand angajezi un contabil, printre altele, intreaba-l ce garantii iti ofera (”culege” recomandari) si daca la nevoie, este in masura sa acopere sanctiunile (amenzile) pentru greselile comise, astfel incat sa nu le suporti chiar tu, din propriul buzunar.

Ma poate ajuta sa ”cresc”?

Garantia nu se refera doar la ”protectia” impotriva erorilor, ci si la siguranta ca intr-un viitor nu foarte indepartat, colaboratorul fiscal va contribui la prosperitatea business-ului.

Un contabil destul de pregatit in profesia sa, te poate ajuta sa-ti largesti activitatea sau, dimpotriva, poate fi cel care o ”ingroapa”. Inca de la inceput, intreaba-l daca intrevede oportunitati sa cresti rentabilitatea firmei si care ar fi acelea.

Pentru a nu mai avea dubii cand cauti pe cineva sa se ocupe de contabilitate, poti incerca sa apelezi la serviciile echipei Biroul Contabil! Aici, competenta si experienta reprezinta cele mai bune recomandari.