Servicii

O profesie este definita şi judecata prin cunoştinţele, aptitudinile, atitudinea si etica celor implicati în aceasta profesie. Este nevoie de o gandire minutioasa, planificare şi o munca grea a multor oameni pentru dezvoltarea conceptiilor, deprinderilor tehnice, modului de actiune, efectuarii cercetarilor, acumularii informatiei necesare despre scopul si munca profesionalilor.

Profesia contabila este una singura si este formata din mai multe activitati: activitatea de tinere a contabilitatii, de elaborare si prezentare a situatiilor financiare, de audit, evaluare, alte servicii contabile etc.

In orice profesie si cu atat mai mult in domeniul profesiei contabile, prin natura problematicilor ei, în contextul globalizarii economiei mondiale, este necesara asezarea acesteia pe principii fundamentale, menite sa asigure standarde inalte de profesionalism si calitate.

In exercitarea profesiei sale contabilul trebuie sa-si conduca activitatea apeland si respectand cele trei comandamente ale profesiei contabile:  educatia, etica si calitatea serviciilor prestate.

 

 Report in Charts and Graphs
 Biroul_Contabil789

        Daca ne gandim la viitor, trebuie sa aspiram la schimbari, care, inevitabil, vor influenta şi profesia contabila.

Contabilitatea trebuie sa raspundă schimbarilor. Trebuie sa anticipam schimbarile prin scoaterea in evidenta a provocarilor profesiei contabile si sa ajutam mediul de afaceri sa se adapteze la viitor.

Contabilitatea nu are hotare. Limitele ei teoretice, stiintifice si practice sunt fara sfarsit atat in ceea ce privește cuprinderea fenomenelor economice cat si al modului in care ele sunt sistematizate, prelucrate si prezentate, astfel ca despre ea niciodata nu poti sa pretinzi ca stii totul.

Companiile, intreprinderile, institutiile, societatile de orice fel si marime, persoanele juridice din întreaga lume intocmesc „conturi” si situatii financiare pentru a fi prezentate utilizatorilor de informatii, proprietarilor, controlorilor, administratorilor, organelor fiscale, dupa o metodologie unica – iar aceasta este contabilitatea.


A. Rolul social al profesionistilor contabili.

Profesionistii contabili joaca un rol social important. Atitudinea si comportamentul acestora in legatura cu serviciile prestate au repercusiuni asupra proprietatii economice a colectivitatii si a intregii tari. In plus, lucrarile prestate de acestia in domeniul salarizarii si al stabilirii venititurilor memebrilor societatii sunt indispensabile societatii. Investitorii, donatorii de fonduri, angajatorii si alete sectoare din lumea afacerilor, precum si Guvernul si publicul, in sens larg, trebuie sa aiba inredere in capacitatea acestora de a pune in functiune sisteme rigureoase de gestiune si informare, capabile sa asigure o gestiune finaanciara eficienta, si de a oferi sfaturi avizate asupra unui numar mare de problem, asupra gestiunii afacerilor sau de ordin fiscal.

B. Necesitatea unor organisme profesionale puternice.

Necesitatea unor organism profesionale puternice la nivel national rezulta din responsabilitatea pe care o are profesia contabila pentru protejarea interesului public, cel putin din punctul de vedere a trei domenii, care constituie comnandamentele fundamentale ale unui organism professional: educatia, etica si control de calitate.
Atat publicul cat si entitatea beneficiara a serviciilor profesionale trebuie potejate de o eventual incompetenta a profesionistilor contabili; aceasta protective este asigurata atunci cand organismul profesional stabileste masuri eficiente in ceea ce priveste educatia profesionistilor contabili si in ceea ce priveste calitatea serviciilor furnizate de profesionistii contabili., masuri eficiente de etica si deontologie profesionala.

C. Rolul profesiei contabile pentru protejarea interesului public.

Profesia contabila se distinge fata de celelalte profesii, printre altele, prin asumarea responsabilitatii fata de interesul public, fata de toate partile interesate in activitatile desfasurate de intreprindere: actionari, salariati, furnizori, banci, buget, etc. Chiar daca profesionistul contabil este platit de un client determinat care este beneficiarul final al serviciului de elaborare sau auditare a situatiilor financiare, informatiile desprinse din aceste situatii financiare sunt utilizate de cei care formeaza publicul.

D. Rolul profesiei contabile pentru dezvoltarea economiei.

Bilantul contabil si situatiile financiare in ansamblul lor constituie cea mai buna carte de vizita a unei intreprinderi, iar profesionistul contabil este artizanul acesteia. Intreprinderile mici si mijlocii reprezinta peste 80% din economia europeana. Dezvoltarea lor depinde de costul capitalului acestora, iar costul capitalului depinde si de increderea in informatiile financiare, adica de calitatea muncii profesionistilor contabili. Pofesionistii contabili sunt implicate in toate domeniile vietii economice si sociale: ei lucreaza in firme mari, mijlocii si mici sau ca practicieni individuali, in intreprinderi comerciale, industrial, fianciare, in organizatii non-profit, in entitati din sectorul public, in institutii, in educatie etc. Fiind implicate in atatea structure ei asista guvernele in atingerea obiectivelor lor economice si sociale, contribuie la performantele pietelor fianciare etc.

×