Oamenii de afaceri cu intarzieri la plata taxelor si impozitelor vor fi penalizati in trepte de intensitate, in functie de gravitatea abaterilor.

“Este nevoie sa distingem contribuabilul onest, care de regula, isi plateste contributia la buget, dar care la un moment dat, pentru perioada scurta, nu are lichiditati sau se confrunta cu alta problema, are un proces… Nu este recomandabil sa-l punem pe acelasi palier cu cel care isi ascunde baza impozabila , face declaratii fiscale incorecte, incomplete sau false. Sau cu unii care initiaza activitate economica doar pentru a face evaziune”, a spus oficialul Ministerului de Finante Publice Gyorgy Attila, la o conferinta organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

El a detaliat cele 3 niveluri de accesorii la care sunt supusi contribuabilii, calculate pe un an intreg (penalitatile se acumuleaza in fiecare zi):

1. “In cazul in care un contribuabil declara eronat din culpa, dar plateste suma stabilita la termenul stabilit de organele de control, accesoriile sunt de 14,6%.

2. Daca un contribuabil a declarat eronat si nu plateste (la termenul stabilit – n.r.), accesoriile cresc deja la 36,5%.

3. In cazul in care contribuabilul este evazionist – ii retinem in culpa nu doar incalcari ale legii care sunt de natura contraventiilor si intra deja pe legea penala, pe infractiune – atunci, la nivel de an, accesoriile se apropie de 70%” .

In plus, antreprenorii rau-platinici vor fi haituiti mai mult de inspectorii Agentiie Nationale de Administrare Fiscala, in timp ce oamenii de afaceri care isi platesc la timp taxele vor fi vizitati mai rar de fisc.

Pentru o intelegere mai amanuntita a taxelor pe care trebuie sa le platiti va puteti adresa echipei de profesionisti de la Biroul Contabil, o firma de contabilitate Bucuresti, in masura sa va indrume in luarea unor decizii benefice pentru propriul buzunar si totodata sa va fereasca de riscuri.