Profesionistii contabili joaca un rol social important; atitudinea si comportamentul acestora in legatura cu serviciile prestate au repercusiuni asupra proprietatii economice, a colectivitatii si a intregii tari. In plus, lucrarile prestate de acestia in domeniul salarizarii si al stabilirii veniturilor membrilor societatii sunt indispensabile societatii. Investitorii, donatorii de fonduri, angajatorii si alte sectoare din lumea afacerilor, precum si Guvernul si publicul, in sens larg, trebuie sa aiba incredere in capacitatea acestora de a pune in functiune sisteme riguroase de gestiune si informare, capabile sa asigure o gestiune financiara eficienta, si de a oferi sfaturi avizate asupra unui mare numar de probleme, asupra gestiunii afacerilor sau de ordin fiscal. Pentru intelegerea rolului social, se poate admite ca bilanturi parazitate la profiturile care trebuie fiscalizate, ca urmare a unor servicii contabile necorespunzatoare, pot conduce Administratia la concluzia stabilirii unor impozite si taxe in sarcina contribuabililor. Tot in acest sens trebuie privita si contributia profesionistilor contabili la realizarea veniturilor statului, sursa a programelor sociale ale Guvernului.

Caracteristicile esentiale ale unei profesiei contabile sunt:

  • detinerea unei competente intelectuale specifice, obtinută prin formare si invătămant.
  • respectarea de către membri a unui amsamblu de valori si de reguli stabilite de organismul profesional, cu deosebire cele care se referă la obiectivitate.
  • -recunoasterea unei datorii vizavi de public, în ansamblu.

         Uneori datorită membrilor, vizavi de profesiune lor si de public, poate fi în contradictie cu interesul lor personal pe termen scurt, sau cu obligatiile lor de loialitate, vizavi de angajator. Tinand seama de remarcile precedente, este de datoria organismelor profesionale nationale să definească reguli de etică pentru membrii lor, încat sa garanteze o calitate optima a serviciilor si să păstreze încrederea publicului în profesie. Profesia contabilă liberală este bazată pe moralitate ireprosabilă, pe independentă, pe stiinta în profesie, pe competentă.