Pentru ca este foarte importanta comunicarea intre contabil si proprietar, se recomanda alegerea catorva candidati recomandati de cunostinte sau alesi din liste de firme de top ce ofera servicii de contabilitate, astfel incat in urma unui interviu sa se poata determina care dintre acestia se potriveste mai bine cu ideea de afacere si personalitatea proprietarului. Mai departe de acest aspect, o serie de alte criterii foarte importante trebuie luate in considerare:

Serviciile oferite – se poate alege intre o firma de contabilitate sau un contabil care lucreaza pe cont propriu. Importanta este experienta acestora si tipul de servicii oferite. Companiile mai mari ofera o gama mai larga de servicii de contabilitate care pot incorpora si audit financiar, analize pentru tranzactii ori imprumuturi, managementul investitiilor si altele.

Pentru o afacere mica sau mijlocie, aflata la inceput de drum, ideal este un contabil ce lucreaza pe cont propriu sau o firma de contabilitate mica. Desi aceste firme nu ofera toate serviciile specializate ale firmelor mari, relatia cu acestea este in general una mult mai apropiata, ce promoveaza comunicarea. Important este ca prestatorul de servicii ales sa aiba experienta in colaborarea cu firme din industria in care se incadreaza firma.

Personalitatea – comunicarea este extrem de importanta. Stilul si personalitatea contabilului trebuie sa fie perfect compatibile cu cele a proprietarului afacerii. In definitiv, acestei persoane ii este inmanata o mare parte din responsabilitate, iar modul in care aceasta se comporta din punct de vedere profesional se reflecta asupra companiei. Pentru a determina daca firma de contabilitate sau contabilul intervievat este cel potrivit, se pot discuta situatii ipotetice si modul in care acestia le-ar gestiona.

Tariful – pretul platit pentru servicii contabile trebuie calculat in functie de cifra de afaceri si posibilitatile fiecarui proprietar in parte. Este important ca inainte de orice discutie sa se afle exact tariful perceput de contabilul in cauza. Trebuie totusi retinut ca partea financiara nu trebuie sa fie criteriul principal pe care se bazeaza o alegere de o asemenea importanta. Contabilii cu tarife mai mari sunt in general contabili cu mai multa experienta care pot ajuta foarte mult la punerea pe picioare a unei afaceri abia demarate.