Dupa mai bine de doua decenii si jumatate de democratie in care tot romanul a testat gustul capitalismului (unii mai mult, altii mai putin), creste numarul persoanelor interesate sa-si deschida propria afacere.
Romania secolului XXI este plina de intreprinzatori, de afaceri si de companii, unele dintre acestea doar pe hartie. Si unul dintre criteriile care contribuie la diferentierea afacerilor profitabile de cele predestinate falimentului, are in vedere legalitatea contextului in care se desfasoara.
Cu alte cuvinte, un cuvant decisiv il are figura contabilului. In functie de specializarea obtinuta (expert contabil sau contabil autorizat), specialistul se ocupa si raspunde pe semnatura de tot ce inseamna situatii financiare, evaluari patrimoniale, administratia societatii, plati, etc.
Pe cont propriu sau dependent de o firma de contabilitate, contabilul are un rol bine evidentiat, chiar daca lucreaza din umbra, departe de contactul direct cu clientii, furnizorii, etc.
Insa nu acesta este argumentul despre care ne-am propus sa vorbim. Prin aceasta postare, vom continua sirul propunerilor de afaceri mici, insa cu potential pentru secolul XXI si pentru tara noastra.
Iata cateva idei care ar putea merge in Romania actuala:
1. Dog sitter
Nici nu-ti imaginezi cati proprietari de caini si in general de animale sunt domiciliati in Bucuresti. Iar dintre acestia, o buna parte sunt implicati in diverse activitati (serviciu, scoala) care nu le permit sa se ocupe cum se cuvine de bietele necuvantatoare.
In acest caz, chiar daca doresti sa infiintezi o agentie de dog sitter, investitia este practic minima. Pentru inceput, daca lucrezi singur, ajunge sa vorbesti cu un contabil autorizat, care sa se ocupe de evidenta primara.
Treptat, cand te dezvolti si clientii se inmultesc, mai poti angaja persoane iubitoare de animale. Este momentul in care cheltuielile se vor diversifica si vor aparea primele salarii, plati de TVA sau primele situatii financiare.
2. Servicii de curatenie
Si aici, posibilitatile de a patrunde pe piata sunt infinite, la fel si sansele de a te dezvolta. Pentru ca Bucurestiul si nu numai, este impanzit de lume buna care nu are timp pentru trebaluitul casnic.
Te poti concentra pe servicii oferite institutiilor, spatiilor comerciale si cladirilor de birouri. Apoi iti poti diversifica paleta cu oferte pana la curatat mochete si canapele sau la curatenie dupa constructor si de intretinere.
Costurile cu echipamentele, precum si cu firma de contabilitate care la un moment dat se va ocupa de legalitatea serviciilor prestate, sunt si ele destul de reduse. Insa chiar si asa, nu le poti neglija.
3. Content Writer
Daca stii jongla cu cuvintele, iar gramatica limbii romane nu ti-e straina, ai putea incerca sa te lansezi in profesia de content writer. Nu este altceva decat un scriitor de continut pentru web site-uri.
Piata din Romania este abia la inceput in ce priveste acest job si este loc pentru toti. Mai intai, studiaza domeniul, tehnica de redactare si asa-zisele metode de optimizare, iar apoi, pune-te pe scris.
Poti incepe cu anunturi pe site-urile care ofera job-uri sau poti intra pe forumuri. Pe masura ca castigi experienta si clienti, iti poti crea propriul site cu servicii, urmand sa scrii texte tot mai complexe si mai bine documentate, nu doar istorioare de citit la gura sobei.
Ti-a atras atentia macar una dintre propunerile noastre? Desigur, pentru fiecare mai exista si alte ”derivatii”, cu investitii minime.