Astăzi vorbim despre un subiect tot mai des întâlnit în lumea financiară: externalizarea serviciilor de contabilitate sau, mai exact, înlocuirea sau sprijinirea activităților desfășurate de departamentul financiar intern al companiei tale. 

Fie că luăm în calcul globalizarea sau viteza ridicată prin care piața se dezvoltă, observăm că managerii sunt astăzi nevoiți să își dezvolte afacerea printr-o gestionare eficientă a resurselor, precum și prin luarea deciziilor de management în timp optim. 

Ca urmare a acestor nevoi actuale, a apărut procesul de outsourcing, despre care vă spunem mai multe în rândurile ce urmează. Iată care sunt cele 5 beneficii esențiale în externalizarea serviciilor de contabilitate, din perspectiva biroulcontabil.ro:

  1. Câștigi bani

Costurile implicate în serviciile de contabilitate se reduc: compania achită doar valoarea stabilită prin contract pentru primirea serviciilor de contabilitate, eliminând cheltuielile implicate de angajarea prin contract individual de muncă (de la formare profesională, abonamente legislație sau chirii, la deplasări către instituţiile fiscale etc.) 

  1. Economisești timp.

Spune adio fluctuației de personal, timpului pierdut pentru interviurile de angajare, riscului de a alege o persoană insuficient calificată sau nevoii de a-ți supraveghea angajații. Prin outsourcing, responsabilitatea este transferată companiei subcontractate, fie că vorbim de organizarea personalului sau respectarea termenelor de implementare a schimbărilor fiscale. Astfel, ai mai mult timp pentru a te concentra la aspectele cheie în dezvoltarea afacerii tale.

  1. Reducerea riscului professional

Prin externalizare, ești asigurat financiar contra greșelilor profesionale: societățile de contabilitate sunt obligate să dețină o asigurare profesională prin care să ofere despăgubiri în caz de daune din vină proprie. Mai mult, companiile care furnizează servicii de contabilitate dispun de sisteme de risk management care detectează și previn cazurile de fraudă.

  1. Asigurarea continuității și deschidere spre nou

Prin externalizarea operațiilor contabile către o firmă de consultanță, managerii și antreprenorii angajează o echipă de consultanți pro-activi, mereu deschiși spre nou. Astfel, ai certitudinea că un contabil se va ocupa la timp de toate documentele necesare. Mai mult, ai alături o echipă care te informează despre ultimele modificări legislative și îți furnizează informații în timp optim pentru luarea unor decizii esențiale pentru compania ta.

  1. Libertatea fiecărei alegeri
    Contabilitatea care nu este făcută in house aduce cu sine flexibilitate și libertate în luarea deciziilor de business. Totodată, este mult mai simplu să primești feedback constructiv și sugestii despre cum să crești valoarea companiei tale pe piață.

Un alt aspect esențial când luați în calcul externalizarea operațiunilor de contabilitate este întâlnirea cu viitoarea firmă de contabilitate parteneră. Este foarte important să cunoașteți înainte echipa cu care veți colabora și să descoperiți în ce măsură există o conexiune bună pentru a dezvolta împreuna o afacere.

Nu ezita să ne contactezi dacă ești în căutarea unei firme de contabilitate în care poți avea încredere sau, pur și simplu, ai nevoie de mai multe sfaturi privind externalizarea serviciilor de contabilitate.