Fie ca muncim la un birou de contabilitate sau pe teren avem unele activitati care ne pot pune in pericol sanatatea sau chiar viata. De aceea, prezenta unei truse de prim ajutor in apropierea oricaruia dintre noi este o necesitate indiferent de mediul in care muncim. Daca aveti in trusa instrumentele necesare puteti sa tratati un caz de urgenta la momentul potrivit si sa evitati un accident de munca grav. Pe piata exista truse de prim ajutor deja echipate si omologate conform cerintelor.

Conform legii 319/2006 sunteti obligat sa aveti in incinta in care va desfasurati activitatea, trusa sanitara de prim ajutor, omologata si perfect functionala.

Conditii obligatorii pentru trusa de prim ajutor:

1) Trusa sanitara se compune dintr-o cutie din material plastic, cu colturi si muchii rotunjite, in care sunt depozitate instrumente si materiale sanitare, medicamente si materiale diverse.

2) Cutia trusei sanitare trebuie sa fie rigida, realizata din material plastic rezistent, cu marginile si colturile rotunjite. Ea trebuie:

  • sa asigure etanseitatea corespunzatoarepentru protejarea continutului fata de praf si umezeala printr-un sistem de inchidere ferm;
  • sa fie inscriptionata, vizibil de la o distanta de minimum 5 m,cu denumirea produsului si a furnizorului sau, dupa caz, a producatorului;
  • sapermita vizualizarea continutului sau sa aiba inscriptionata lista continutului;
  • sa fie dimensionata si compartimentata corespunzator,in vederea depozitarii si asigurarii integritatii componentelor.

3) Cat priveste continutul, sunt nu mai putin de 29 de articole obligatorii (!), a caror calitate trebuie verificata si certificata in conformitate cu prevederile in vigoare privind evaluarea conformitatii de catre organele abilitate ale Ministerului Sanatatii si Familiei.

biroulcontabil_aidkit (1)

Toate aceste materiale si substante trebuie sa se afle oricand la indemana dumneavoastra si a angajatilor dumneavoastra.

In anul 2015 ITM-ul va desfasura un control amanuntit la mai toate firmele iar daca la un control al ITM-ului firma dumeavoastra nu este dotata cu trusa de prim ajutor conform articolului 39 alin.(6) din Legea 319/2006 veti fi sanctionat cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei.