Multi oameni vor sa te pacaleasca si iti spun ca nu esti destept daca nu te-ai dus la facultate, dar lucrurile nu stau chiar asa . Atunci cand iti incepi propria afacere, multe lucruri nu le cunosti si trebuie sa le inveti.
Oficial imi traiam visul si lucram doar pentru minem ceea ce inseamna ca sunt responsabil pentru destinul meu financiar si capitanul propriului viitor. Chiar daca am fost un elev dornic sa invat, si am petrecut multe ore invatand tot ce am putut despre afaceri, au existat cateva lucruri pe care nu le-am stiut. Am aflat ca fiecare antreprenor trebuie sa isi castige propria calatorie.
Aici sunt 5 lucruri pe care as fi vrut sa le stiu inainte sa-mi incep propria afacere. Sper ca acestea iti vor salva ceva timp, sau cel putin unele suferinte, pentru ca experienta este un bun professor aici.
- Sa lucrezi la propria afacere este prima ta prioritate
Succesul tau si stabilitatea financiara, vor veni din buna functonare a afacerii dvs. Nu din a invatat yoga, a merge la cursuri despre viata, din a scrie sau din a face bijuterii handmade. Cu alte cuvinte vei petrece 15% din timp pentru a face ceea ce iti place si 85% din timp pentru marketing, administrare, vanzare si consolidarea afacerii tale dvs. si pentru a raspunde nevoilor clientilor.
Supravietuirea va depinde in totalitate de cat de repede veti adopta rolul de propietar de afacere in primul rand, si crescator de lucruri frumoase in al doilea rand.
- Traiectoria ta spre success, va dura la fel de mult ca pentru oricine altcineva, chiar daca tu esti mai special si mai genial.
Am auzit “regula de 2 ani”, atunci cand mi-am inceput afacerea, dar am fost convins ca eu pot sa o fac in 6 luni. Am crezut cu fiecare fibra sclipitoare ca munca mea (14 ore pe zi/ 7 zile pe saptamana) impreuna cu talentul meu, abilitatile si magia personala as putea gasi o cale accelerate spre success.
Stim cu totii ca fiecare scop pentru care merita sa astepti are un process de desfasurare, in care trebuie sa lucrezi pentru realizarea lui. Lucrurile nu se intampla peste noapte. Este nevoie de timp pentru a fi realizate. Succesul cere rabdare. In orice domeniu te-ai afla nu poti sa treci pur si simplu peste aceasta perioada de timp. De exemplu ca sa devii medic este nevoie de un prices strict de educatiecare dureaza poate si 10 ani. Scrierea unei carti , pictarea unui tabloum sau compunerea unei melodii bune nu se face peste noapte. La fel este si in afaceri. Orice lucru cere timp.
Ca sa devii un profesionist in domeniul pe care l-ai ales trebuie sa te pregatesti constant si sa ai rabdare.
- Punctul de a ramane in criza de bani este parte comuna a calatoriei.
Nu te vei astepta, pentru ca esti pregatit pe termen lung. Ai obtinut un imprumut de afaceri, luat de la investitori, printr-un credit, sau ai vandut masinam sau sunt economiile pe un an si ai planificat in consecinta. Dar apoi brusc, cu avionul tau, in mijlocul cerului albastru, auzi cum motorul se opreste, acul de pe indicator de gaz se prabuseste neasteptat la zero, si vei avea o singura alegere…. Sa aterizezi cu avionul in salbaticie, pe o banda numita bilant contabil. Si acest lucru va fi ultimul loc in care te-ai gandit vreodata ca vei ateriza.
Ei bine vestea buna este ca acest ritual de trecere te va lansa in liga de afaceri in care, odata ce ramai fara bani, vei fi de neoprit. Ai fost in cel mai rau loc posibil, ai fost la pamant. Nu ai renuntat. Te-ai trezit a doua zi si ai scris urmatorul mesaj, ai facut o oferta viitorare si ai raspuns la mail cu zero lei in contul tau bancar. Nu este nimic mai frumos decat atunci cand esti in criza de bani si iti dai seama ca iti faci treaba, deoarece ai curajul sa nu iti stea nimic in fata si mergeti mai departe atunci cand nu exista nici o dovada de securitate.
- Succesul obtinut peste noapte este o exceptie extreme de rara, nu o regula.
Da este posibil ca cinva sa obtina succesul visal peste noapte si chiar sunt persoane care o fac, dar pentru marea majoritate dintre noi obtinerea succesului necesita foarte mult timp si foarte multa munca. Trebuie sa iti amintesti ca este o cursa lunga, un marathon daca vrei, nu un sprint. Si mai ales la inceput nu exista rezultate vizibile, nu sunt multi bani, nu exista recunoastere, de multe ori chiar si pentru ani de zile.
Aici poti sa te gandesti la sportive sau la actorim care desi se pare ca obtin succesul peste noaptem in spate se afla de fapt ani grei de antrenament. Desi apparent se pare ca vin de nicaieri, daca faci putina cercetare o sa vezi ca exista 20 de ani de munca grea in spatele lor. Toate aceste lucruri se intampla in ani buni, timp in care ai turnat o fundatie solida. Trebuie sa tin minte un lucru, chiar daca uneori exista moment in care simti ca nu mai poti merge mai departe, chiar atunci e nevoie de mai multa munca pentru a face lucrurile sa mearga.
Asteptati-va la problem si la infrangeri. Toate fac parte din joc. Daca nu va intalniti cu provocari importante, faceti cea usor si probabil nu atat de valoros pe cat va inchipuiti si poate ca nu va aduceun profit finaciar foarte mare.
O problema mare semnaleaza adesea o sansa mare. Fiti pregatiti sa lucrari din greu si foarte mult pentru a o prinde. Nu renuntati niciodata!
- Actionati
Cea mai mare provocare cu care va veti confrunta in desfasurarea si administrarea afacerii este propria rezistenta. Scurt pe doi. Inainte de a studia ceva despre marketing, social media, bani sau gestionarea timpuluim invatati sa nu va opuneti rezistenta singuri. Dusmanul nostrul nu este lipsa de pregatire, sau gradul de dificultate al proiectului sau starea de pe piata, sau golul din contul dvs. bancar. Inamicul este rezistenta. Inamicul este creierul nostrum, care, daca ii dam mai mult de o nanosecunda va incepe sa produca scuze, alibiuri, autojustificari si un million de motive pentru care el nu poate nu va face ceea ce stim ca trebuie sa facem. Nu te distanta de la instrumentele tale. Rezistenta iti elimina instrumentele tale cele mai de pret: persoana ta, corpul tau, vocea ta, talentul tau, fiinta fizica, mentala, emotionala si psihologica pe care pe poti folosi in munca ta.