Prima parte intr-un plan de afaceri o reprezinta  rezumatul, de aceea acesta trebuie sa aiba doua-trei paginii, si trebuie sa contina informatii despre viziunea ta despre companie, obiective, informatii despre situatia financiara, si pentru ca stim deja ca prima impresie conteaza acesta trebuie sa fie destul de impresionat, si mai ales sa ridice intrebari care sa faca cititorul sa doreasca sa citeasca intregul plan de afaceri.

Intr-un rezumat ai nevoie sa explici de ce ideea ta are merit si cum poate rezolva o problema comuna de a face lucrurile mai usor, mai rapid , mai ieftin pentru clientii potentiali, nu conteaza cat de bun este planul de afaceri daca ideea de afaceri nu este buna, si daca nu convingi posibili investitori ca merita. Un pas imporant in convigerea viitorilor investitori consta in explicarea acestora de ce ai nevoie de acei bani, si mai ales sa le arati ca pe viitor din aceasta idee vor iesi mai multi bani, si ca nu vor fi in pierdere. Nici un potential client nu doreste sa inveasteasca in ceva fara sa stie daca va merge sau nu, sau care este scopul acelei investitii.

O data explicata ideea ta, asigurate ca stabilesti modalitatea de a returna investitia, atat bancile, prietenii, familia sau alte companii doresc sa stie exact cum sau cand vor sa stie cand le vei returna banii inapoi, de aceea trebuie sa iei in calcul orice variabila si sa te asiguri ca atunci cand stabilesti ceva sa fii sigur ca poti onora platile promise, nimeni nu vrea sa investeasca intr-o idee daca nu are garantia returnarii banilor.

Un ultim pas il reprezinta impartirea drepului de proprietate, in momentul in care ai mai multi investitiori, sau mai multi creditori, totul se poate complica daca nu stabilesti inca de la inceput cat revine fiecaruia , asa cititorii isi vor face o idee spre cum va fi impartita proprietate.

O data ajuns la finalul rezumatului, incheiei cu unul fericit, vorbeste despre sensul cresterii, incearca sa minimalizezi dezavantajele, deoarece daca accentuezi partile pozitive nu inseamna ca minti ,de aceea realizeaza un plan convingator si accentueaza o buna oportunitate, asa orice ar dori sa participe.

In concluzie, rezumatul este o parte importanta a planului de afaceri, de aceea este esential sa vorbiti despre fiecare capitol in parte extragand partile  cheie care sa ridice intrebari dar in acelasi timp sa faca investitorii sa ia parte la aceasta afacere.