”Daca nimeni nu-mi da de lucru, imi voi crea singur, propriul loc de munca…”.
Multe persoane care lucreaza ca angajati, sunt deja familiarizate cu astfel de ganduri. Drept dovada stau numeroasele solicitari la sediul societatii Biroul Contabil, pentru serviciile infiintari firme.
In fata atator companii care-si reduc personalul sau isi inchid portile, este normal sa va puneti problema ”Ce pot sa fac pentru a supravietui?”. Optiunea de a scapa de munca ”la patron” si a va lansa in afaceri pe cont propriu, ramane oarecum un fel de colac de salvare.
Sa stea oare lucrurile chiar atat de simplu? Sa fie oare suficient sa apelati la cineva cu o pregatire economica, care se ocupa de infiintari firme sau este nevoie de ceva mai mult de-atat?
Nu intotdeauna socoteala din targ corespunde cu cea de-acasa. Oricat de ingenioasa pare la inceput o idee de afaceri, de la idee pana la lansarea propriu-zisa pe piata, este cale lunga. Pentru ca de multe ori, pana si cele mai inventive idei au putine sanse de reusita.
Din motive similare, specialistii nostri in servicii contabile si infiintari firme va recomanda sa reflectati mai intai asupra unor aspecte care pot ajuta sau nu la demararea business-ului. Si abia apoi veti fi liberi sa va decideti daca puneti piatra de temelie a unei intreprinderi.
Stiati ca nu sunteti singurii pe piata?
Nu va aruncati orbeste in afaceri, crezand ca aveti cea mai grozava idee, chiar daca vi se spune ca este geniala. De obicei, pentru orice activitate nou lansata, exista deja un ”precedent”, adica altele similare. Pe o piata in care multi asa-zisi ”oameni de afaceri” isi pun la incercare capacitatile creative, putine sunt ideile ”fara pereche”.
Poate ca printre rivali, gasiti unii mai talentati si mai potenti financiar. Ca intreprinzatori, poate ca au mai multa pregatire si totodata mai multa vechime si experienta. Dar astfel de calitati nu trebuie sa va descurajeze, dimpotriva. Incercati sa nu percepeti concurenta ca pe un impediment, ci ca pe o posibilitate de a creste si a va perfectiona.
Stiati ca afacerea poate falimenta?
Tinand cont de statistici, o afacere la inceput de drum are putine sanse sa infloreasca. Circa 50% dintre ele nu reusesc sa depaseasca anul cu numarul 5 de activitate, iar aproximativ 90% declara insolventa si falimentul inainte de anul 10. Daca ati rezolvat primul pas ce tine de gasirea specialistului in infiintari firme, mare atentie si la ce urmeaza dupa.
Din pacate, nimeni nu poate anticipa cu precizie evolutia intreprinderilor mici si mijlocii sau a marilor companii. Cu alte cuvinte, doar pentru ca altii sunt nevoiti sa-si intrerupa activitatea, nu inseamna ca pentru toata lumea este la fel. Gandirea si modul de a actiona difera de la o persoana la alta.
Stiati ca aveti nevoie de cunostinte de specialitate?
Marea majoritate a antreprenorilor isi construiesc o afacere pentru ca stiu cum s-o faca si pot s-o faca. Dar acest lucru nu inseamna ca cei fara o pregatire economica de specialitate, cei care nu cunosc mare lucru despre infiintari firme, nu pot sa lucreze pe cont propriu si sa aiba succes. Si nu este vorba doar despre disponibilitatile financiare.
Studiile, experienta, talentul sau inspiratia sunt calitati utile, dar nu suficiente. Cine intemeiaza o intreprindere, se presupune ca la un moment dat isi va imbogati sfera cunostintelor. Pentru ca mai are nevoie sa stie ceva si despre contabilitate financiara, IT, vanzari, legislatie, etc., toate domenii fara de care ii va fi greu sa functioneze si sa prospere.