Patronii firmelor mici, care nu au un contabil, intampina adesea probleme cu evidenta lichiditatilor. Fiind vorba despre firmele lor, acesti patroni incurca in cele mai multe cazuri bani din buzunar cu bani firmei. Este o problema care trebuie tratata cu seriozitate pentru ca altfel poate genera diverse situatii neplacute:

  • patronul cheltuie banii firmei, ca si cum ar fi banii personali si nu observa ca soldul de casa este foarte mare, desi partonul nu dispune de acei bani (este o situatie periculoasa, un control de la organele abilitate va constata ca sumele au fost retrase ilegal, ca dividende nerepartizate si neimpozitate)
  • patronul cheltuie mai multi bani decat are firma, practic impumuta firma, dar nu intocmeste documente in acest sens, iar rezolvarea o asteapta de la contabil, care insa nu poate intocmi documentele(contractele de imprumut, dar mai ales chitantele) la datele corespunzatoare
  • patronul care este si angajat, de multe ori uita sa semneze statul de plata si sa-si scada salariul din casa

Desigur multe din aceste probleme sunt rezolvate ulterior de catre cei care presteaza servicii de contabilitate, insa nu toate. Cel mai bine este ca fiecare patron sa invete sa faca diferenta intre casa firmei si buzunarul propriu, dar asta nu se poate face decat completand registrul de casa. Este si mai bine daca la fiecare sfarsit de zi isi verifica si isi pune deoparte banii din casa firmei, chiar pe baza de monetar.