Contabilitatea de gestiune este destinata utilizatorilor interni, mai ales managerilor de la niveluri diferite.

Contabilitatea financiara este destinata utilizatorilor externi, ca si actionarii.

Contabilitatea de gestiune si contabilitatea financiara sunt doua ramuri principale ale domeniului contabilitatii. Distinctia dintre cele doua nu este clara la prima vedere,dar exista diferente esentiale intre ele care au legatura cu scopul si cu utilizatorii . Ca atare, exista sase diferente majore intre cele doua sfere ale contabilitatii:

Scop

Contabilitatea financiara stabileste pozitia financiara a entitatilor si furnizeaza informatii partilor interesate despre generarea de venit a acestora, profitabilitatea, precum si alte informatii. Ea genereaza informatii in primul rand pentru utilizatorii de informatie externa – in principal autoritatile de reglementare financiara, guvernul sau detinatorii entitatii respective. Contabilitatea de gestiune furnizeaza informatie pentru utilizatorii interni. managerii interni sunt utilizatorii principali ai acestui tip de informatie, avand rolul de a-i ajuta sa-si exercite functiile: planificarea, luarea de decizii si controlul.

Cerintele legale

Contabilitatea de gestiune nu este obligatorie legal; ea este folosita exclusiv la discretia managerilor unei organizatii. De regula, partile interesate externe nu au acces la aceste informatii. Conturile financiare sunt create pentru utilizatorii externi, si exista o cerinta legala, in cazul companiilor cu raspundere limitata. Cu toate acestea, trebuie retinut faptul ca atat creditorii, cat si furnizorii ar putea fi interesati de conturile financiare ale tuturor afacerilor.

Format si standarde

Formatele conturilor de gestiune sunt stabilite exclusiv la discretia utilizatorilor interni. Totusi, rapoartele financiare trebuie sa fie in conformitate cu Standardele Internationale ale Raportarii Financiare (IFRS) si Standardele Internationale de Contabilitate (IAS). Rapoartele financiare sunt mai standardizate, in timp ce formatele contabilitatii de gestiune sunt mai “ad-hoc” si pot varia din acest punct de vedere intr-un grad semnificativ in interiorul unei organizatii, sau de la o organizatie la alta.

Raza de actiune

Conturile financiare sunt foarte restranse, reprezentand “un ansamblu de entitati, activitati si operatiuni pentru intreaga organizatie, incluzand si filialele. Obiectivul conturilor de gestiune este mult mai restrans, fiind centrate pe activitati specifice, centre de cost, sectiuni sau departamente.

Continut

Rapoartele financiare se ocupa aproape in mod exclusiv cu informatii financiare – majoritatea informatiei financiare dintr-un raport este monetara (are o valoare in dolari). Conturile de gestiune utilizeaza atat masuri monetare, cat si non-monetare – informatie financiara si non-financiara. Contabilitatea de gestiune face referire la marimea stocului, in timp ce contabilitatea financiara face referire la estimarea valorii stocului. Daca datele nu pot primi o valoare monetara, cel mai probabil nu vor fi incluse in situatia financiara.

Perioada de timp acoperita

Conturile financiare sunt strict reprezentari istorice ale operatiunilor desfasurate de o organizatie pe durata unei perioade de timp, perioada in care se inregistreaza activitatea financiara. Conturile de gestiune au o raza de actiune mai larga in comparatie cu o perioada restransa de timp, acoperind trecutul, prezentul si chiar viitorul. Acest lucru se intampla si pentru ca sunt folosite de asemenea pentru planificare si pentru a face previziuni.

 

Concluzie

Diferentele dintre contabilitatea financiara si cea de gestiune nu sunt doar de ordin academic. Aceste distinctii sunt importante pentru contabili si pentru activitatea de conducere. Informatia este generata pentru a satisface nevoile utilizatorilor externi si interni ai unei entitati, iar cele doua ramuri ale contabilitatii tin cont de acest lucru.