Pe data de 18 ianuarie 2019, am participat la Parteneriatul de afaceri româno-elen de la sediul CCIB, alături de alte 100 de firme din Grecia și România.

Alături de antreprenori și investitori străini, au fost prezenți și alți invitați speciali: dl. Aristotelis Xenakis, noul ministru plenipotențiar pentru afaceri economice și comerciale din cadrul Ambasadei Republicii Elene în România, dl. Christos Meglas, președintele Camerei de Comerț și Industrie Serres, și dl. Ioannis Alfieris, secretar general al Camerei de Comerț Bilaterale Eleno-Române.

Discuțiile susținute au fost diverse și relevante pentru contextul economic actual dintre cele două țări. Una dintre cele mai importante teme abordate a fost dezvoltarea relațiilor comerciale bilaterale și stabilirea de noi oportunități de afaceri cu firme elene care activează în industria alimentară, a băuturilor și a turismului.

Pentru cei 29 oameni de afaceri eleni (Serres și alte regiuni), cei 80 de oameni de afaceri români și reprezentanții firmelor de contabilitate, acest eveniment a reprezentat o oportunitate unică de a descoperi felul în care piața românească este atractivă pentru firmele din Grecia, dar și despre cum pot susține autoritățile dezvoltarea afacerilor în România. În opinia reprezentanților eleni, piața românească poate lucra complementar cu cea grecească, însă pentru a avea succes este foarte importantă dezvoltarea unei rețele permanente care să suțină afacerile bilaterale.

În a doua parte a evenimentului, am avut plăcerea să îi ascultăm pe invitații care și-au prezentat activitatea și am luat parte la un dialog cu reprezentanţii firmelor româneşti care au răspuns invitaţiei CCIB în cadrul sesiunii B2B.

Pentru noi, acest eveniment a fost un moment prielnic de a reflecta la planuri de viitor, din perspectiva intensificării cooperării economice româno-elene. Încă o dată, am înțeles faptul că viitorul societăților contabile depinde de abilitatea acestora de a se transforma. Doar prin îmbunătățiri periodice și nevoia constantă de cunoaștere a contextului politic și economic actual, putem ține pasul cu o lume în continuă schimbare.

 

Context:

Grecia se află pe locul 18 în topul țărilor de destinație a mărfurilor românești și tot pe același loc în topul tărilor de origine a mărfurilor intrate în țara noastră. La 30 noiembrie 2018, în ţara noastră erau înregistrate 7.290 firme cu capital grecesc, cu 1,36 mld euro capital social subscris, Republica Elenă ocupând locul 9 în topul investitorilor străini în România.