Cum sa faci bani? este intrebarea care te macina zi de zi, ora de ora. Insa daca te uiti in jur vezi ca economia este la pamant, somajul creste, piata de actiuni merge in jos, iar piata imobiliara este departe de ce era in urma cu 6 ani, iar intrebarea Cum sa faci bani? pare fara rost. Mai ales ca oamenii sunt din ce in ce mai ingrijorati din cauza ca recesiunea economica s-ar putea inrautati, iar ei ar putea ajunge la sapa de lemn. In aceste conditii, Cum sa faci bani? poate parea o abordare utopica. Ei bine, ca in orice alt domeniu si cand este vorba despre bani cea mai buna aparare este atacul. Asadar, cea mai buna modalitate de evitare a dezastrului financiar este sa preiei controlul asupra economiilor tale. Prin dezvoltarea unor obiceiuri financiare sanatoase, vei reusi sa depasesti cu brio aceasta perioada neagra din punct de vedere economic.
Iata cele 9 obiceiuri financiare cate te vor ajuta sa gasesti raspuns la intrebarea Cum sa faci bani?.
- Stabilirea unui buget lunar este primul raspuns la Cum sa faci bani?
Pentru cei mai multi dintre oameni bugetele sunt plictisitoare. Insa daca iti poti planifica cheltuielile, atunci vei lua decizii mai bune legate de banii tai. Nu trebuie sa lucrezi cu bugete detaliate, unele persoane se simt confortabil cu ele, insa unul care se concentreaza pe imaginea de ansamblu este suficient. Iata cateva modele care te-ar putea ajuta:
Investeste 20% din castig, nu te atingi de acesti bani indiferent de situatie, si restul de 80% foloseste-i pentru a trai
Aloca 20% pentru economii, 50% pentru nevoi si restul de 30% pentru mofturi
20% pentru zile negre (jumatate pentru pensie facultativa jumatate pentru un cont de economii), 60% pentru nevoi, 10% pentru cheltuieli neasteptate si 10 pentru distractii.
Poti sa-ti scrii bugetul pe o bucata de hartie sau intr-un excel, cum iti este mai usor.
- Urmareste cheltuielile si vei avea inca un raspuns la intrebarea Cum sa faci bani?
Fie si numai aceasta decizie poate face minuni asupra finantelor tale. Nu poti sa-ti modifici obiceiurile financiare daca nu stii unde se duc banii tai. Poti sa-ti urmaresti cheltuilile folosind o agenda simpla sau folosind PC-ul.
- Cum sa faci bani: verifica-ti regulat extrasul de cont
Este important sa primesti o copie a extrasului de cont la intervale regulate. Bancile nu sunt infailibile. Oamenii fac greseli, iar o greseala in extrasul contului tau de credit te poate costa bani multi. Chiar daca initial o sa ti se para o mare bataie de cap, dupa un timp lucrurile vor deveni mult mai usoare. Pana la urma, este important sa stii totul despre banii tai.
- Junk mailul nu te ajuta sa faci bani, ci sa-i cheltui
Junk mailul nu este doar enervant insa poate fi chiar un pericol pentru sanatatea ta financiara. Gandeste-te cate mailuri primesti care te indeamna sa-ti arunci banii pe fereastra, produse pe care nu le-ai fi pus niciodata pe lista ta de cumparaturi daca n-ai fi primit cine stie ce oferta promotionala. Poti economisi bani numai si ignorand aceste mailuri.
- Optimizeaza-ti conturile bancare: inca un pont bun pentru cum sa faci bani
Internetul este mana cereasca pentru cei carora le place sa economiseasca. Acum este foarte usor sa intri pe site-urile bancilor si sa aleaga pe acelea care ofrera cea mai buna dobanda. Daca, spre exemplu, ai gasit o institutie care ofera dobanzi mai bune fie iti muti contul acolo fie incerci sa negociezi cu banca actuala sa-ti ofere aceeasi dobanda. In caz contrar iti iei bani si ti-i duci acolo unde esti recompensat mai mult.
- Cum sa faci bani: deschide un cont de investitii
Este adevarat ca, avand in vedere ce se intampla in economia mondiala, sa incepi sa investesti la bursa pare infricosator. Nu o sa iti sugeram ca ar trebui sa investesti in actiuni sau obligatiuni. Insa un lucru este bine stiut: cu cat incepi sa investesti mai devreme cu atat ai mai multe de castigat, atat din punct de vedere financiar cat si al experientei pe piata de investitii.
- Dealurile mai bune iti pot oferi un raspuns la cum sa fac bani
Cat platesti in acest moment pentru cardul de credit. Dar pentru mobil? Dar pentru cablu sau internet? Cu siguranta ca ai putea gasi oferte mai bune. Cerceteaza putin piata si foloseste informatia pe post de munitie. Suna-ti actualul provider de cablu, internet etc si intreaba-l daca iti poate oferi aceleasi preturi precum competitorii sai. S-ar putea ca raspunsul sa fie nu, insa nu te costa nimic sa intrebi. Daca vrei sa joci tare ameninta-i ca pleci de la ei. Amenintarea aceasta s-ar putea sa aiba efectul scontat insa pregateste-te chiar sa pleci daca nu cedeaza.
- Creste-ti inteligenta financiara ca sa faci bani
Fa-ti un abonament la o biblioteca si imprumuta o singura carte de finante personale. Nu lua mai multe pentru ca sigur nu vei citi nici una dintre ele. Ia cartea acasa si incepe s-o citesti. Pe internet gasesti o multime de titluri bune. Dupa ce ai terminat de citit primul volum vei avea o idee despre subiectele care prezinta interes pentru tine. Intoarce-te la biblioteca si imprumuta o alta carte. Bibliotecile publice sunt o sursa fantastica pentru a invata cum sa economisesti bani.
Obiectivele financiare sunt baza succesului, nu doar din punct de vedere financiar, dar si din celelalte aspecte ale vietii tale. Fara scopuri traiesti o viata in care reactiva, lasandu-te purtat de valurile vietii. Daca insa, iti setezi obiective atunci esti o persoana proactiva care lupta sa ajunga la destinatie. Atunci cand stii ce vrei sa obtii este mai usor sa vezi unde gresesti. Stii unde ar trebui sa te conduca drumul pe care ai apucat.
Nu conteaza daca starea finantelor tale personale, daca esti bogat sau sarac sau la mijloc, este nevoie de timp pentru a seta obiective financiare. Scrie-le in termeni pozitivi. Sa fie clare. Stabileste un termen limita pentru a le indeplini. Foloseste cuvinte de actiune. Scrie-le pe o bucata de hartie. In fiecare zi fa cate un mic pas pentru indeplinirea lor. (E mult mai usor sa le atingi daca te focusezi pe fiecare pas care duce la atingerea obiectivelor tale).