Care este alternativa cea mai avantajoasa? Lasarea operatiunilor contabile in grija personalului intern sau externalizarea lor catre o firma de contabilitate?

Intr-o societate, gestionarea aspectelor economice se poate face doar in doua modalitati. Fie ne descurcam singuri, fie incredintam intreaga munca de receptie, de gestionare a cheltuielilor, de intocmire a documentelor fiscale, etc., specialistilor in servicii contabile.

Prima situatie este conditionata de prezenta unei echipe de profesionisti in cadrul societatii, carora le atribuim toate sarcinile financiare. In celalalt caz, apare nevoia delegarii misiunii spre un privat, ce poate fi un contabil autorizat sau o firma specializata in acest sector.

Inainte sa o dam in bara rau de tot cu alegerea facuta, ar fi indicat sa punem in balanta avantajele si dezavantajele celor doua alternative.business-administration-biroulcontabil

Cat este de avantajoasa contabilitatea interna?

Posibil sa avem deja cunostintele necesare sau dispunem de persoane capabile sa se ocupe de partea fiscala si nu numai, chiar fara firma de contabilitate. Norocul nostru! Inseamna ca in orice moment, beneficiem de toate informatiile despre propria afacere.

Intelegand cum stau lucrurile, putem controla mai bine intregul ”sortiment” de resurse financiare, umane, materiale si informationale. Putem fi ceva mai vigilenti si limita deciziile ce au o consecinta fiscala sau anticipa efectele unor eventuale imprumuturi, investitii, etc.

Pe de alta parte, in absenta externalizarii serviciilor contabile, avem posibilitatea sa economisim o parte din cheltuieli. Eventual, le vom restrange la cateva ore de consultanta, dar numai cand ne este greu sa ne descurcam fara sprijinul avizat al unui specialist din exterior.

Dar de… dezavantajoasa!

Primul dezavantaj ce ne vine in minte este costul programului de contabilitate. In era prezenta, super-tehnologizata, registrele si blocurile de facturi sunt inlocuite cu software-ul de gestiune, care permite administrarea mult mai operativa a tuturor datelor despre clienti, furnizori, etc.

Un alt dezavantaj se refera la formarea profesionala a personalului ce urmeaza sa se ocupe de contabilitate. Pentru ca intreprinzatorul sau persoanele din administratia companiei trebuie mereu actualizate, de exemplu, cu ultimele modificari fiscale si comerciale.

Tot ca un ”minus” apare si necesitatea sa fim atenti la scadente (plata TVA-ului, a facturilor, a ratelor, a personalului) si intotdeauna prompti sa facem fata evenimentelor neasteptate, mai putin placute, precum auditul sau alte controlae efectuate de inspectorii fiscali.

Cat este de avantajoasa o firma de contabilitate?

”Specialitatile” derivate din contabilitate acopera o varietate ampla de notiuni si concepte putin accesibile cand nu exista o pregatire economica. In momentul in care ne decidem spre gestiunea din exterior, in primul rand, scade riscul aparitiei unor erori care nu scapa fara ”plata”.

Cand firma de contabilitate se ocupa de toate problemele finaciare si de gestiune, teoretic, vom dormi mai linistiti. Specialistii sectorului, intotdeauna la curent cu ”noutatile”, sunt in masura sa ne sugereze solutiile la anumite probleme, fara sa se abata de la normele legale.

Mai putem vorbi despre economia de timp, resursa ce poate fi alocat problemelor care, vrand-nevrand, mai apar in cadrul firmei. De o importanta similara este si limitarea costurilor cu formarea profesionala sau de perfectionare a personalului si concentrarea resurselor umane spre dezvoltarea afacerii.

Dar de… dezavantajoasa?

Cat despre ”lipsuri” sau dezavantaje… Cum in orice padure mai exista si uscaturi, nu este indicat sa ne lasam afacerile in mainile oricui. La urma urmei, pana si intr-o firma de contabilitate cu renume, pot sa apara erori.

Daca ne aflam in capitala sau in zonele limitrofe si avem absoluta nevoie de un contabil Bucuresti, putem oricand solicita ajutorul echipei Biroul Contabil. Aici, seriozitatea si priceperea expertilor insotesc cel mai bun raport calitate-pret pentru sarcinile atribuite.

LOGO_BIROULCONTABIL