Erorile contabile ii urmaresc cu indarjire pana si pe cei mai priceputi experti in servicii contabile. Insa cat de grav este impactul acestor greseli asupra afacerilor?
Ne putem numara printre cei mai profitabili intreprinzatori, dar acest lucru nu inseamna ca ne pricepem neaparat si la servicii contabile. Diversi antreprenori, la fel de stangaci ca noi in controlarea operatiunilor financiare, imediat ce-si permit, angajeaza o firma contabilitate. In acest mod, spera sa limiteze riscurile la care-si expun ”tanara” afacere.
Din pacate, externalizarea serviciilor nu exclude erorile. Desi ocazionale, ele continua sa existe. Daca pentru cei mai norocosi, nu au efecte grave si pot fi usor remediate, in alte situatii, consecintele pun in pericol societatea nou infiintata.
In ce imprejurari ne putem astepta la riscuri?
- Cand incercam sa ne gestionam singuri activitatea
Despre micii intreprinzatori se spune ca-si deschid afacerile din pasiune. Nu mai este de mirare de ce au tendinta sa se descurce singuri, pana si cand vine vorba despre servicii contabile sau despre sarcini ce nu au legatura cu domeniul respectiv.
Niciuna dintre operatiunile care permit functionarea activitatii, nu trebuie excluse. Insa indeplinirea sarcinilor ”ca la carte” necesita timp pretios, de care nu dispunem intotdeauna si ajungem sa-l ”sacrificam” din intervalul alocat familiei si ingrijirii personale.
- Cand alegem metodele cele mai economice, neglijand calitatea
O alta greseala, de multe ori fatala intr-un business initiat recent, se refera la alegerea metodelor si instrumentelor de lucru. Este de asteptat sa fim prudenti. Insa de la epuizarea rapida a bugetului pana la a ne zgarci incercand sa salvam portofelul, este cale lunga.
Nimeni nu spune sa fim cheltuitori. Dar reducerea maxima a costurilor (de exemplu, angajarea celei mai ieftine firme de contabilitate), pe termen lung, se poate transforma intr-o cheltuiala majora. Pentru ca solutiile economice, de regula, atrag rezultate similare (slabe).
- Cand amestecam finantele personale cu cele de firma
Intr-o afacere ce se vrea profitabila, una dintre primele masuri presupune deschiderea unui cont bancar separat. Totusi, se intampla sa folosim propriul buzunar pentru finantarea cheltuielilor nou aparute (marfa, consumabile, intretinere, etc.), fara sa ne gandim ca acestea se pot deduce din taxe.
Diferentierea finantelor personale de cele necesare functionarii afacerii, faciliteaza evidenta contabila. Chiar fara un cont separat, este preferabil sa inregistram toate documentele financiare (chitante, facturi, etc.). Altminteri, ce nu apare in inscrisuri, nu poate fi scazut din taxe si impozite.
- Cand nu luam in serios operatiunile contabile
Un alt secret care contribuie la functionarea afacerilor, se refera tot la inregistrarile din contabilitate. De la cele mai neinsemnate, pana la cele mai importante tranzactii, totul trebuie sa apara inregistrat corect in conturile de activ si pasiv.
Nu conteaza cat de mica este intreprinderea gestionata. Operatiunile trebuie sa fie la fel de exacte. Pentru a nu gresi, cea mai buna optiune ramane firma de contabilitate, care este si cea mai in masura sa ne furnizeze o imagine clara despre performantele atinse intr-un interval de timp.
- Cand nu stabilim bugete separate pentru fiecare proiect
Poate planificam un proiect, doua, trei… aparent, toate cu potential. Fiecare proiect necesita un anumit procent din bugetul total. Dar neglijand repartizarea bugetelor, vom ajunge sa scoatem din buzunar, mai mult decat sumele estimate la inceput.
Pe parcurs, putem sa extindem limitele bugetului, dar ne va fi destul de greu sa tinem in frau un proiect care costa prea mult. Exista riscul ca o astfel de decizie, ce restrange fondurile necesare altor investitii, poate mai profitabile, sa destabilizeze compania.
Oricare va sunt problemele, cautati un contabil Bucuresti de la Biroul Contabil. Pentru fiecare intrebare, acolo vom gasi raspunsuri si mai ales rezolvari personalizate ce ne vor ajuta (daca este cazul) sa ne redresam afacerile.